Česnek medvědí

Medvědí česnek (Allium ursinum) patří mezi rostliny z čeledi liliovitých (Liliaceae); jsou to vytrvalé byliny s podzemními cibulemi.

Lodyhy jsou přímé, listy oblé. Květy drobné, skládají se do kulovitých květenství v podobě okolíku.

Jeho silný česnekový pach ucítíte dříve, než rostlinu uvidíte. Česnek medvědí v ničem nezaostává za svým slavnějším bratrem. Má také množství léčivých účinků: reguluje činnost žaludku, podporuje trávení, urychluje hojení ran a vředů, zmírňuje křeče a ničí střevní parazity. Podobně jako česnek obsahuje antibakteriální allicin (silice obsahující organické sirné sloučeniny – pomůže při chřipce, nachlazení, respiračních nemocech, průjmech, ženských vaginálních onemocněních a bojuje se stalyfokoky a streptokoky), poměrně hodně vitamínu C (ve 100 g ukrývá 150 mg vit.C – což je dvojnásobek doporučené denní dávky) a fytoncidy a hořčiny (ti regulují činnost žaludku, podporují trávení, mírní křeče hladkého svalstva, urychlují hojení ran a vředů a ničí střevní parazity). Na tuto rostlinku nemusíte čekat až do jara. Nejvýživnější jsou sice čerstvé, rozsekané listy, ale mimo sezónu můžete používat i jeho cibule.

Léčivé účinky se dají čerpat během celého roku z výtažku česneku medvědího. Stačí, když si v době sklizně česneku medvědího naplníte nádobu nadrobno nakrájenými listy nebo cibulemi, zalijete alkoholem nebo ohřátým bílým vínem a necháte dva týdny odležet, poté přes plátno přecedíte. Každý den stačí patnáct kapek rozředěných trochou vody (pokud jsme použili víno, konzumujeme 1 PL).

Hlavním předmětem sběru je nať brzy na jaře (než začne česnek kvést) jako zdroj vitamínů, minerálních látek a fytoncidů. Nať se sbírá do košů seřezáváním. Listy se spařují krátce horkou vodou a pomelou na masovém strojku a nebo rozmixují i s nálevem na kaši. Přidávají se do jarních polévek, do pomazánek a do jarních špenátů z kopřiv. Syrová, jemně pokrájená nať se sype na chléb s různými pomazánkami nebo mrazí na špenát apod.

Silice působí baktericidně. Obsahuje glykosidy, éterické oleje a velkou řadu účinných látek s antibiotickým efektem a působí jako vyzkoušený prostředek na snižování krevního tlaku i na pročištění organismu. Česnek je vhodný při nechutenství a ateroskleroze. Působí proti dně i revmatismu. Je výborným preventivním prostředkem proti chřipce.

  • Je oproti běžnému kuchyňskému česneku ještě účinnější.
  • Je to silné přírodní antibiotikum, má močopudné a projímavé účinky, je antibakteriální a protiplísňový.
  • Využívá se při léčbě mykóz, zničí zlatého stafylokoka, nežádoucí střevní bakterie,parazity a nadýmání.
  • Snižuje krevní tlak a brání procesu kornatění tepen.
  • Chrání organismus před kardiovaskulárními chorobami, krevním sraženinám a před vznikem rakovinového bujení.
  • Čerstvé nasekané listy mají čistící účinek na ledviny, močový měchýř a stimulují odchod moči.
  • Je silný přírodní antioxidant.
  • Česnek má podobně jako cibule preventivní účinky proti rakovině jícnu, žaludku a tlustého střeva.
  • Naši předkové ho využívali při léčbě křečových žil, při návalech, závratích a potížích s dechem. Byl rovněž využíván jako tonikum na oslabený nervový systém a jako utišující prostředek při revmatických bolestech.
  • V Medvědím česneku jsou křemičité sloučeniny a další stopové prvky (mezi nimi i JÓD), které brání nemocem vyššího věku jako je vápenatění cévních stěn, snižují potíže krevního oběhu a arteriosklerózu.
  • Také obsahuje sirné sloučeniny a kyselinu L-askorbovou a proto má velmi vysoký obsah vitamínu C. 100 g této rostliny poskytne až 150 mg vitamínu C, což je více než trojnásobná denní doporučená dávka.
  • Medvědí česnek obsahuje známou sloučeninu aliin, ale té obsahuje mnohem více, než česnek kuchyňský.
  • Čerstvé listy česneku medvědího dodávají polévkám, salátům, těstovinám a bramborovým pokrmům zvláštní silnou chuť. Připomíná česnek, ale po jeho konzumaci není cítit nepříjemný česnekový dech. Příznivě působí na žaludek, trávicí systém a krevní oběh. Je to bylinka s osvěžujícím účinkem podporující chuť k jídlu.
  • Snižuje hladinu krevního cukru, léčí průjmy infekčního původu a čistí krev.
  • Medvědí česnek obsahuje také mnoho flavonoidů, které působí proti virům a bakteriím. Ještě jednou zdůrazním, že má značné množství JÓDU, dále pak vinylsulfid, esenciální oleje, fruktózu, bílkoviny a chlorofyl.
  • UPOZORNĚNÍ: Je skvělý pro vypuzení PARAZITŮ z těla. A velmi účinný.

Medvědí česnek je nejlepší čerstvý, sušením ztrácí na chuti, vůni i vitaminech, jestli jste si ho ale přinesli nůši a nechcete se jej vzdát, nasekejte listy do mrazáku podobně jako petrželku. Pár dní vydrží i ve skleničce s vodou nebo v lednici, zabalený do vlhké utěrky. Nebo se rovnou pusťte do receptů z medvědího česneku – viz. bylinky.