Bylinková omáčka na ryby

Suroviny:

4 PL vody
3 PL smetany 33%
4 PL jablečného octa
10 dkg tvarohu tučného
1 střední rozmixovaná cibule
1 KL citrónové šťávy
1 PL másla
sůl
pepř
3 PL nasekaných bylinek (medvědí česnek, mladé listy pampelišky, vrcholky kopřiv, šnitlík, petrželka, … )

Postup:

  • vodu s octem a rozmixovanou cibulí vaříme do změknutí a odpaření 80% vody
  • povolené máslo utřeme se smetanou a tvarohem (mají mít pokojovou teplotu), přidáme změklou, mírně zchladlou cibuli
  • vznikne vlažná krémovitá omáčka, kterou dochutíme zbylými surovinami
  • nakonec vmícháme čerstvé, nasekané bylinky

hodí se hlavně k rybám, ale i k masu, jež jíme za studena