Hubnutí – pitný režim

Pitný režim je opředen řadou mýtů…
Mnozí z odborníků doporučují denně vypít alespoň 2 litry vody.
Ano, lidské tělo pro správné fungování potřebuje doplňovat pravidelně tekutiny, ale neznamená to, že toto množství je nutné získat pouze formou nápojů. Tělo si dokáže určitou část zajistit z potravy – např. u ovoce a zeleniny představuje podíl vody v potravě i více než 50% celkového jejich objemu.

Správný pitný režim je osvědčený způsob, jak tělo zbavit škodlivých látek. Krom pravidelnosti a množství nesmíme zapomínat na to nejdůležitější – co pijeme.

Z tohoto hlediska je nejlepším nápojem voda – kohoutková, stolní či neslazená minerální voda. Popřípadě ovocné nebo zeleninové šťávy (čerstvě vylisované, bez přidaných konzervantů a cukru). Vhodný je i zelený či bílý čaj.

Džusy, ovocné a zeleninové šťávy

Sáhneme-li po vyráběném produktu, nutně se musíme zaměřit na složení. Tak např.: označení „stoprocentní“ jablečný džus znamená pouze to, že džus je z jednoho druhu ovoce, a to jablka. Extrakt z nich se při teplotě 90°C tepelně upraví (čímž ztratí většinu vitamínů), poté zkoncentruje a následně smíchá s vodou, případně cukrem a stabilizátory.
Ideální jsou tedy čerstvě vylisované ovocné či zeleninové šťávy, z nichž se pro hubnutí z důvodu nižšího obsahu sacharidů hodí více ty zeleninové. Čerstvé šťávy se tepelně neupravují, obsahují vitamíny, minerální látky, enzymy, vlákninu a jednoduché cukry jako zdroj rychle využitelné energie.
Nezapomínejme ale, že na přípravu jedné sklenky je zapotřebí většího množství ovoce či zeleniny, než bychom zkonzumovali v jejich přirozeném stavu, proto bychom si měli denně dopřát právě tu jednu jedinou sklenku.
Navíc při hubnutí bychom danou sklenku měli vypít v dopoledních hodinách, kdy cukr v ní obsažený během dne bez problémů naše tělo spálí.

Ze zelenin vhodných k pitnému režimu je nejvhodnější červená řepa, okurka, celer, rajče a petržel. Dále pro vysoký podíl vlákniny špenát a kapusta.
Červená řepa obsahuje draslík, fluor, kobalt, jód, hořčík, mangan, křemík, měď, vápník, zinek, selen a železo. Správně reguluje trávení a povzbuzuje metabolismus.
Okurka je osvědčený diuretický prostředek proti revmatismu a dně, povzbuzuje činnost ledvin a vylučování toxických látek z těla.
Celer povzbuzuje zažívání, neutralizuje volné radikály, odbourává stres a zklidňuje nervovou soustavu.
Rajče obsahuje lykopen – antioxidant chránící buňky před volnými radikály a vysoké procento vlákniny.
Petržel dokáže čistit krev a okysličovat buňky. Zlepšuje zažívání a střevní mikroflóru, odbourává pocit nafouknutého břicha a její močopudné vlastnosti pomáhají v pročištění organismu.

Z ovoce jsou nejvhodnější ty s vysokým procentem vlákniny, jako např. banány, jablka, hrušky, broskve či bobulové ovoce. Pokud si takový nápoj dopřejete, zvýšíte pocit sytosti, dojde k postupnému vstřebávání sacharidů a napomůžete dobrému trávení. Ideální množství denního příjmu vlákniny je cca 30 g.

Bylinné čaje

Mnoho rostlin má velké hubnoucí účinky. Je vhodné pít takové, jež tělo navíc pročistí a povzbudí. Patří mezi ně např. pampeliškový kořen, máta, semena ostropestřce (ty očišťují játra), kopřivové listy (povzbudí látkovou výměnu a metabolismus), ženšen, bazalka, lékořice, chmel, meduňka, fenykl, anýz, heřmánek a celá řada dalších (některé napomáhají ke snížení stresu – stres je obecně jednou z velkých příčin pro nabírání kilogramů, jiné pomáhají stabilizovat metabolismus glukózy, další zase stimulují zažívací trakt a zlepšují tím trávení).

Dobrých výsledků dosáhneme i pomocí zeleného (zahání chuť na sladké, povzbudí, upraví krevní tlak a pomáhá snížit hladinu cholesterolu) a bílého čaje (má antioxidační a antibakteriální účinky, podporuje činnost ledvin, dokáže zabránit vzniku nových tukových buněk a pomáhá spalovat již existující).

Voda s citrónem

Citrusy – ať citróny, limetky nebo grepy napomáhají efektivnějšímu metabolismu tuků.
Šťáva z jednoho středního citrónu obsahuje asi 40% doporučené denní dávky vitamínu C, pouze 15 kalorií a jen 5 g sacharidů. Je prokázáno, že lidé s dostatkem vitamínu C v těle během cvičení spálí až o 30% více tuků.

Ideální je tedy během dne pít čirou vodu s vymačkanou šťávou z jednoho citrónu.

Tip: po ránu na lačno je ideální vypít 1 PL citrónové šťávy rozředěnou ve sklenici teplé vody – nastartuje metabolismus, vytvoří v žaludku zásadité prostředí a podporuje autoimunitu.

Cereální nápoje

Jsou vhodnou součástí pitného režimu, zvláště při hubnutí. Pijí se již od středověku a dnes je známe většinou pod názvem „cereální káva“. Na rozdíl od kávy ale neobsahují kofein. Navíc pomáhají odbourávat tuky, což je velmi žádoucí.
Nejlepší „bojovníci s tuky“ jsou ječmen, žito a čekanka.
Ječmen obsahuje minimum lepku a mladému ječmeni východní národy dokonce přisuzují protirakovinné působení.
Žito je zdrojem vitamínů B1, B2, B6, E, niacinu a kyseliny listové. Pomáhá snižovat krevní tlak.
Čekanka příznivě působí na trávení a cévní systém, likviduje tuky.

Slazené limonády, minerálky a ostatní nápoje

Např. nejčastěji zmiňovaná Coca-Cola: 1 l obsahuje 27 kostek cukru, pokud by jste tedy denně vypili jednu, tak by jste za celý rok zkonzumovali cca 60 kilo cukru! A není to jen Coca-Cola i ostatní slazené nápoje ( kam patří i energetické) na tom nejsou o moc lépe. To samé pak platí o džusech, které si běžně koupíte v obchodě: např. v 1 l stoprocentního pomerančového džusu se schovává cca 25 kostek cukru…

Všechny takto slazené nápoje bychom měli přestat pít. (Patří sem i slazené minerální vody.) Nejen, že obsahují velké množství cukru = kalorií, ale nemají žádnou výživovou hodnotu. Jedná se tedy o „prázdné kalorie“, které naše tělo neumí efektivně využít.