Segedínský guláš

Suroviny:

800 g vepřové plece
400 g libové části vepřového bůčku
120 g vepřového sádla
300 g cibule
4 bobkové listy
5−6 lžic sladké a pálivé mleté papriky
asi 1 l naředěného vývaru
800 g kysaného zelí
drcený kmín
sůl
1 syrová brambora
vinný ocet
200 ml  smetany ke šlehání

Postup:

  • maso nakrájíme na kostky, osolíme a okmínujeme
  • na sádle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli do zlatohněda, přidáme bobkový list, maso a důkladně opečeme
  • poté vmícháme papriku a krátce osmahneme, zalijeme vývarem, zamícháme a dusíme zvolna pod pokličkou cca 1 hodinu do měkka
  • přidáme pokrájené zelí, na jemno nastrouhanou bramboru, povaříme 10 minut, zjemníme smetanou (guláš se musí vařit, jinak se smetana srazí) a dle potřeby dochutíme octem a solí

Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem a lžičkou zakysané smetany na zjemnění.