Brambory s bylinkovým dipem

Suroviny:

1 palička česneku
2 PL olivového oleje
2 hrsti čerstvé petrželky
1 malá hrst čerstvé bazalky
150 ml zakysané smetany
sůl
bílý pepř
trocha kopru
4 pečené brambory
medvědí česnek na ozdobení

Postup:

  • zahřejeme troubu na 170 °C, horko-vzduch
  • seřízneme vršek paličky česneku, abychom odkryly stroužky
  • dáme ji na kus alobalu, zakapeme 2 PL olivového oleje a zabalíme
  • dáme na plech spolu se 4 ks omytých brambor
  • pečeme zhruba 45 minut, aby stroužky česneku změkly a brambory byly uvnitř upečené (troubu poté vypneme a brambory necháme nadále v troubě v teple)
  • česnek vyndáme z trouby, rozbalíme a necháme 20 minut chladnout, olej dáme stranou
  • poté vyjmeme stroužky, rozmačkáme je vidličkou a jemně smícháme s olejem, nasekanou petrželkou, bazalkou a koprem, zakysanou smetanou, solí a pepřem
  • pečené brambory nakrojíme do kříže a přelijeme dipem

Ozdobíme sekaným medvědím česnekem.