Domácí rohlíky

Suroviny:

500 g hladké mouky
25 g sušeného droždí
5 g cukru
10 g soli
50 g řepkového oleje
250 ml mléka
vodu s kapkou octa na potření
posyp (mák, kmín, sůl)

Postup:

předpis na 16 rohlíků

  • zaděláme kvásek: 5 g cukru, droždí, trocha mléka a 50 g mouky … dáme na teplé místo pod utěrku vykynout
  • přesejeme mouku, přidáme kvásek a zbylé suroviny
  • vypracujeme těsto a necháme jej na teplém místě pod utěrkou přes hodinu kynout, než zdvojnásobí objem
  • předehřejeme troubu na 220°C, horko-vzduch
  • těsto na pomoučeném válu rozdělím na 16 stejných dílů, z každého zlehka vyválíme trojúhelník, který stočíme širokou stranou ke středovému rohu
  • na plech dám pečící papír, vyskládám rohlíky, potřu vodou s kapkou octa a posypu dle vlastní chuti
  • pečeme asi 15-20 minut