Jahodový dort se zakysanou smetanou

Suroviny:

70 dkg zakysané smetany

1 smetana ke šlehání min. 33%

4 sáčky vanilkového cukru

galaretka jahodová (popř. želatina na 3 dcl tekutiny)

čerstvé sladké jahody

mandle plátky na ozdobu

Piškotový korpus na dort ø 24 cm:

4 vejce

4 PL teplé vody

14 dkg cukru moučka

14 dkg hladké mouky

Postup:

  • piškotový korpus si připravíme následovně: bílky s cukrem vyšleháme do sněhu, po jednom všleháme žloutky a vodu, nakonec přes síto mouku (kvůli provzdušnění)
  • dáme do formy, pečeme na 180°C, horkovzduch, 10-15 minut
  • připravíme si galaretku – rozmícháme sáček s 3 dcl vařící vody a necháme zchladnout v pokojové teplotě, občas promícháme (v lednici by ztuhlo, sáček je na 1/2l vody, použijeme vody méně)
  • vychlazenou šlehačku ušleháme do tuha
  • do zakysané smetany vmícháme vanilkový cukr, vychladlou galaretku a po částech opatrně šlehačku
  • vychladlý korpus rozřízneme, potřeme krémem, poklademe plátky jahod, opět potřeme krémem a přiklopíme druhou částí korpusu
  • vršek zdobíme dle vlastní fantazie krémem, jahodami a mandlovými lupínky – viz. foto