Lasagne Bolognese

Suroviny:

Boloňská směs:
50 ml olivového oleje
1 větší cibule
1/4 malého celeru
2 větší mrkve
2 stroužky česneku
nasekanou snítku rozmarýnu
500 g mletého hovězího masa
300 g mletého vepřového nebo krůtího masa
250 ml červeného vína
2 plechovky konzervovaných rajčat – kousky
2 dcl hovězího vývaru
sůl
pepř
muškátový oříšek

Bešamel:
1 l plnotučného mléka
1 bobkový list
1 malá cibule
2 celé hřebíčky
100 g hladké mouky
100 g másla
sůl
bílý pepř
špetka muškátového oříšku

500 g těstovin Lasagne
100 g parmazánu

Postup:

  • mrkev a celer očistíme a nastrouháme na hrubo
  • na olivovém oleji zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mrkev a celer a 15 minut restujeme
  • přidáme prolisovaný česnek, rozmarýn a mleté maso – důkladně (minimálně 20 minut) orestujeme
  • podlijeme vínem, 10 minut necháme vyvařit alkohol, poté stáhneme teplotu a pod pokličkou 30 minut dusíme
  • odstraníme pokličku, necháme vyvařit víno, poté přidáme rajčata a vývar a bez pokličky za občasného míchání necháme na střední teplotě 2 hodiny provářet
  • před koncem (hustější konzistence) ochutíme solí, pepřem a troškou muškátového oříšku
  • mléko, cibuli na osminky, bobkový list a hřebíček přivedeme k varu, teplotu stáhneme a na mírném ohni 10 minut prohříváme, poté přecedíme a odstavíme z tepla
  • necháme povolit máslo, přidáme mouku a za stálého míchání (cca 30 vteřin) smažíme jíšku
  • přilijeme k ní zcezené mléko, vymícháme do rozpuštění a při mírné teplotě za stálého míchání prováříme cca 20 minut do zhoustnutí
  • jakmile je bešamel hladký a lesklý, dochutíme jej solí, bílým pepřem a špetkou muškátového oříšku
  • Lasagne spaříme v horké osolené vodě s kapkou oleje (cca 3 minuty) – ideálně pomocí pinzety po pár kusech na etapy
  • ihned po spaření zchladíme ve studené vodě s ledem – abychom zastavili proces měknutí a těstoviny nelepily
  • troubu si rozehřejeme na 180°C
  • do žáruvzdorného kastrůlku (ideálně skleněný či keramický) vyskládáme jednotlivé vrstvy (začínáme a končíme bešamelem) – bešamel, lasagne, boloňská směs, bešamel, lasagne, boloňská směs,…
  • vršek posypeme nastrouhaným parmazánem
  • zapékáme v předehřáté troubě do zlatova cca 40 minut

Tip: Hotové lasagne můžeme tzv. „do zásoby“ zamrazit až na půl roku 🙂 .