Vepřové koleno (ramínko) na pivu

Suroviny:

uzené vepřové koleno nebo ramínko
3 PL plnotučné nebo dijonské hořčice
5 stroužků česneku
1/2 KL soli
1/2 KL černého mletého pepře
1/2 KL mletého kmínu
1/2 KL mleté sladké červené papriky
2 střední cibule (lepší jsou červené)
4 kuličky nového koření
6 kuliček černéhopepře
1 velký bobkový list
250 ml silného černého piva (např. Primátor Double 24%)
200 ml vývaru
tmavá instantní jíška nebo chlebová střídka

Postup:

  • maso uvaříme s trochou vody v papiňáku, aby změklo (trochu vývaru si necháme)
  • necháme trochu zchladnout, kůži nakrojíme do mřížky a do masa řádně vetřeme smíchanou směs z hořčice, soli, pepře, kmínu, sladké papriky a lisovaného česneku
  • vložíme do pekáčku, zasypeme hrubě pokrájenou cibulí, přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř
  • zalijeme pivem, zakryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 1 hodinu (v průběhu pečení maso přeléváme, pokud je třeba podlijeme vývarem z vaření
  • jakmile je maso upečené, odkryjeme dopékáme do zlatavé barvy
  • veškerou šťávu s cibulí slijeme do pánve (vyjmeme koření), zredukujeme a zlehka zahustíme tmavou jíškou nebo chlebovou střídkou – dle potřeby dochutíme (sůl, pepř)

Podáváme se šťouchanými brambory, popř. čerstvým chlebem….