Vícezrnný domácí chléb

Suroviny:

kvásek:
1 KL kvasu
75 g žitné hladké mouky

mořidlo:
50 g vloček (nejlépe mix ovesných, pšeničných, žitných)
40 g semínek (slunečnice, dýňová, konopná, apod.)
25 g lněného semínka
4 g mořské soli

základ na těsto:
230 g hladké mouky
3 g soli
1 KL medu
kvásek
mořidlo

Postup:

Na dobrý chléb potřebujeme kvásek, mořidlo a základ na těsto.

  • kvásek připravíme smícháním kvasu, mouky a 75 g vlažné vody, přikryjeme fólií a necháme v pokojové teplotě 16 hodin zrát, dokud neztrojnásobí objem
    (popř. seženeme v jakémkoliv pekařství)
  • předem si připravíme i mořidlo formou vařené zápary: v hrnci s těsnící pokličkou přivedeme k varu 130 g vody, přimícháme ostatní suroviny, zamícháme, odstavíme, přiklopíme pokličkou a necháme v pokojové teplotě 16 hodin bobtnat
  • těsto zaděláme hnětením všech surovin s postupným přidáváním vlažné vody – cca 100 g po dobu alespoň 7 minut (bude dost lepkavé) a necháme jej v pokojové teplotě hodinu zrát
  • plesknutím vyklopíme na pomoučený vál, natáhneme, přeložíme, znovu natáhneme a přeložíme, abychom procvičili lepek a necháme další hodinu zrát
  • vytvoříme žádaný tvar, vložíme do vhodné nádoby na pečení (ošatka, varné sklo) a necháme  na teplém místě zhruba 4 hodiny kynout, než zdvojnásobí svůj objem
  • předehřejeme troubu na 250°C, horkovzduch, do které na dno vložíme nádobu s vodou
  • chléb vyklepneme na pizza kámen popř.plech, nařízneme, potřete vlažnou vodou a posypeme semínky dle chuti
  • z vyhřáté trouby vyndáme plech s vodou, snížíme teplotu na 220ºC, horkovzduch a pečeme asi 35 minut, dokud chléb nemá krásně tmavou kůrku a na poklep zvoní
  • upečený chléb vyndáme na mřížku a necháme zchladnout