Bramborovo – škvarkové přílohové placky

Suroviny:

80 g vařených brambor
45 g škvarků (vepřových či houbových)
30 g hrubé mouky
3 žloutky
sůl
pepř
vepřové sádlo nebo Omega na smažení

Postup:

  • brambory uvaříme ve slupce
  • ještě horké brambory zbavíme slupky,  ještě horké je rozšťoucháme s rozehřátými škvarky (měli by být drobnějších kousků), osolíme a opepříme, zasypeme hrubou moukou, zlehka promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme záparu při pokojové teplotě vychladnout (mouku se zapaří)
  • po zchladnutí přidáme žloutky a vypracujeme těsto
  • tvarujeme menší placičky, které smažíme na vepřovém sádle nebo na tuku Omega

Podáváme jako přílohu, např. k polévce nebo masovým směsím.