Čatní z červené řepy s jablky

Suroviny:

1 kg červené řepy
450 g jablek
450 g cibule
1/2 KL soli
750 ml jablečného nebo balsamico octa
225 g rozinek
2 KL mletého nového koření
1 KL chilli
6 PL třtinového cukru

Postup:

  • syrovou řepu a jablka oloupeme a na hrubo nastrouháme
  • přidáme jemně nakrájenou cibuli a překrájené rozinky
  • okořeníme, přilijeme ocet a za stálého míchání přivedeme k varu
  • snížíme teplotu, zakryjeme a vaříme cca hodinu za občasného míchání, dokud čatní nezhoustne
  • plníme horké do sklenic, sterilujeme na 85°C cca 15 minut
  • 02je dobré nechat čatní alespoň týden uležet

Hodí se převážně ke grilovanému nebo pečenému masu či k sýrům …