Brusinkové muffiny

Suroviny:

170 g cukru moučka
100 g másla
2 vanilkové cukry
225 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce + 1 žloutek
2 KL strouhané pomerančové kůry
1 KL prášku do pečiva
1/2 KL jedlé sody
50 g zakysané smetany
75 ml mléka
150 g brusinkové zavařeniny

Krém:

1 vanilkový lusk
400 ml  červeného portského vína
špetka soli
1 KL bramborového škrobu
200 g másla
2 PL cukru moučka

červený fondán a sušené brusinky na ozdobení

Postup:

  • máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a solí do pěny, postupně přidáváme vejce, mouku smíchanou se sodou a práškem do pečiva, pomerančovou kůru, zakysanou smetanu a mléko
  • formičky naplníme do poloviny, přidáme brusinky a zakryjeme zbylým těstem – špejlí spirálovitě promícháme
  • pečeme na 170°C, horko-vzduch, asi 25 min., poté necháme vychladnout
  • vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme dřeň, přidáme sůl a portské víno (2 PL si necháme stranou), vše přivedeme k varu
  • zredukujeme na poloviční množství, vyndáme lusk, přidáme škrob předem smíchaný se zbylým portským, necháme přejít varem, odstavíme a necháme zchladnout
  • máslo s cukrem vyšleháme do pěny, poté po lžících hmotu z portského
  • naplníme do cukrářského sáčku, necháme v lednici cca hodinu vychladit a stříkáme na muffiny

Zdobíme obarveným kolečkem z fondánu, krémem, sypeme sušenými nasekanými brusinkami …