České kynuté buchty

Suroviny:

Těsto:
500 g hladké mouky
špetka soli
kůra z 1 citronu
dřeň z 1/2 vanilkového lusku
60 g rozpuštěného másla
1 žloutek
2 PL rumu
1 PL cukru moučka
20 g droždí
250 ml mléka
Náplň:
100 g mletého máku
100 ml mléka
30 g mletých piškotů
2 PL rumu
3 PL povidel
třtinový cukr dle chuti
1 PL vanilkového cukru
špetka skořice
špetka citrónové kůry
3 PL vlašských ořechů – kousků

Postup:

  • rozdrobené droždí zalijeme 100 ml vlažného mléka, přidáme 1 KL cukru a promícháme
  • v pokojové teplotě počkáme, až se objeví bubliny
  • do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, kůru, vanilku a zbytek cukru – zlehka promícháme
  • přidáme žloutek, vychladlé máslo, vzešlé droždí a postupně mléko, až nám vznikne měkké těsto
  • v pokojové teplotě necháme pod utěrkou kynout cca hodinu, než zdvojnásobí objem
  • připravíme si náplň: mák a mléko cca 3 minuty svaříme, přidáme ostatní suroviny krom ořechů, promícháme, odstavíme … po vychladnutí přidáme ořechy
  • těsto rozválíme na cca 1 cm silný plát, ten rozkrájíme na čtverce 7×7 cm (asi 28 ks), na ně rozdělíme náplň a vytvarujeme buchty
  • pekáč vymažeme máslem a buchty do něho (spojem dolů) vyskládáme
  • z vrchu také potřeme máslem a v pokojové teplotě necháme kynout, dokud se nám nerozpálí trouba
  • troubu zapneme na 180°C horko-vzduch
  • buchty vložíme do předehřáté trouby, pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 160°C a 15 minut do zlatova dopékáme
  • ještě horké je dobré potřít (2 PL horké vody, 3 PL rumu, 1 PL cukru moučka)
  • necháme zcela vychladnout, rozdělíme a podáváme sypané moučkovým cukrem