Chodské koláče

Suroviny:

těsto:
špetka soli
1/2 kg hladké mouky
6 dkg cukru moučka
špetka muškátového oříšku
2 KL cukru krupice
1 uvařený brambor
mléko
2 dkg droždí
6 dkg másla
2 žloutky

náplň:
povidla
tvaroh
mák
ořechy
rozinky
vanilkový cukr na posypání
vejce na pomazání

Postup:

  • smícháme mouku, sůl, cukr moučku, muškátový oříšek
  • ve vlahém mléce s cukrem rozmícháme droždí a necháme vykynout kvásek
  • v troše vlahého mléka a mouky rozmícháme žloutky (musí mít pokojovou teplotu)
  • poté obojí vmícháme do směsi mouky, přidáme nastrouhaný, uvařený brambor a vlahé máslo
  • zaděláme v nepříliš tuhé těsto (těsto se nechytá a tvoří se na něm puchýřky) a necháme hodinu kynout
  • rozválíme do tvaru koláčů s vyšším okrajem
  • naplníme střídavě náplní dle vlastní fantazie (mák, tvaroh, povidla), tmavou náplň zdobíme mandlí, světlou rozinkou)
  • kraje pomažeme rozkvedlaným vejcem
  • pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C, horko-vzduch, dozlatova