Citrónový tvarohový koláč

Suroviny:
těsto:
250 g polohrubé mouky
150 g Hery
50 g cukru moučka
1 žloutek
špetka soli
3 PL vody
1 KL strouhané citronové kůry
náplň:
500 g měkkého tvarohu
3 vejce
50 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
šťáva z 1 citronu
1 KL citronové kůry
100 g zlatých rozinek
na ozdobu:
1 oloupaný citron
1 vanilkový cukr
2 PL mandlových lupínků

3 lžíce citrusového džemu na potření těsta

Postup:

  • z mouky, másla, žloutku, cukru a citronové kůry připravíme vláčné těsto
  • zabalené necháme odpočinout
  • kousek těsta si necháme stranou na mřížku, zbytkem vyložíme koláčovou formu (průměr cca 22 cm, máslem vytřenou a moukou vysypanou)
  • těsto potřeme džemem

Poté si připravíme krém:

  • tvaroh rozmícháme s vejci, cukry, citrónovou šťávou i kůrou
  • vmícháme rozinky a nalijeme na těsto
  • povrch uhladíme a pokryjeme tenkými plátky oloupaného citronu (musí být zbaven bílé slupky, je hořká) obalenými v cukru, mřížkou z těsta a mandlovými lupínky
  • pečeme v předehřáté troubě na 150°C horkovzduch, asi 1 hodinu

Pozor: při vyšší teplotě trouby by moučník tzv. „vyběhl“.

Vynikající je i pomerančová varianta.