Kávové muffiny

Suroviny:

60 g hořké čokolády
140 g másla
2 vejce
120 g cukru moučka
150 g hladké mouky
1 PL kakaa
1 PL instantní kávy
1 KL prášku do pečiva
1/2 KL jedlé sody
2 PL espressa
čokoládová kávová zrna na ozdobení

Krém:

100 ml smetany ke šlehání
150 g zakysané smetany 30% (méně tučná se srazí a nebude držet)
100 g hořké čokolády
1 PL instantní kávy

Postup:

  • hořkou čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni a necháme zchladnout
  • vejce utřeme s cukrem do pěny, pomalu přidáváme máslo s čokoládou, mouku smíchanou s kakaem, kávou a práškem do pečiva
  • nakonec do těsta vmícháme espresso
  • pečeme na 170°C, horko-vzduch, asi 25 min., poté necháme vychladnout
  • smetanu zahřejeme v hrnci a rozpustíme v ní čokoládu a kávu
  • necháme zchladnout a vymícháme do hladka, postupně zašleháváme zakysanou smetanu, až vznikne nadýchaný, lehký krém
  • naplníme do cukrářského sáčku, necháme v lednici 2 hodiny vychladit a stříkáme na muffiny

Podáváme ozdobené čokoládovým kávovým zrnem nebo hoblinkami čokolády …