Kávové větrníky

Suroviny:

těsto:
200 g hladké mouky
4 vejce
80 g másla
špetka soli

krém:
50 g čokolády (kávové nebo hořké)
400 ml mléka
1 kávový pudink (popř. vanilkový + 1 KL instantní kávy)
150 g másla

šlehačka:
400 ml smetany ke šlehání 31%
80 g čokolády (kávové nebo hořké)
1 KL instantní kávy

poleva:
100 g cukru moučka
3 PL mléka
1 PL instantní kávy
40 g třtinového cukru

Postup:

  • 500 ml vody svaříme s máslem a solí, naráz přisypeme veškerou mouku a promícháváme, dokud se nevytvoří kompaktní těsto, jež na dně nechává bílý otisk
  • ihned přimícháme jedno vejce a necháme krátce zchladnout
  • do teplého dovmícháme zbylá 3 vejce a hmotou naplníme cukrářský sáček s hvězdicovou špičkou
  • na plech tvoříme kroužky nebo srdíčka (neroztékají se, můžeme klást blízko k sobě) a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C, horko-vzduch, cca 25 minut (do vhodné nádoby nalijeme vodu a umístíme ji při pečení na dno trouby), dokud nebudou zlaté okraje
  • vyjmeme z trouby, necháme zchladnout a horizontálně rozpůlíme napůl
  • čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme k horkému mléku a v něm uvaříme hustý pudink dle návodu ( + 40 g cukru)
  • po zchladnutí vyšleháme s povoleným máslem
  • čokoládu rozpustíme ve vodní lázni
  • smetanu a instantní kávu při mírné teplotě zahřejeme, přidáme čokoládu a mícháme do rozpuštění
  • dáme zchladnout do lednice (ideálně si šlehačku připravíme den předem)
  • na polevu si v nepřilnavém hrnci svaříme třtinový cukr s trochou vody na karamel
  • přilijeme mléko, instantní kávu, promícháme a odstavíme
  • utřeme s moučkovým cukrem do hladké polevy
  • poléváme vršky větrníků – necháme v chladu chvíli ztuhnout (popř. můžeme pomocí mašlovačky potírat vršky již sestavených větrníků, ale pozor! polevu je dobré uchovat v teplé vodní lázni a hned použít, aby neztuhla)

Větrníky sestavíme: na spodní díl nastříkáme pomocí sáčku s hvězdicovou špičkou krém, poté ušlehanou tuhou šlehačku (z láhve či sáčku pomocí hvězdicové špičky), nakonec přiklopíme vrškem s polevou.

Tip: Samozřejmě lze stejně s vynecháním kávy udělat klasické karamelové větrníky.