Medovník se zakysanou smetanou

Klasický medovník má náplň z kondenzovaného mléka.
Vyzkoušejte i variantu ze zakysané smetany… Nebudete litovat, je lehčí, osvěžující a jako bonus má méně kalorií 🙂 .

Suroviny:

korpus:

300 g hladké mouky
70 g másla
120 g třtinového cukru
120 g květového medu
2 vejce
1 žloutek
1 KL citronové šťávy
1 KL jedlé sody

náplň:

500 ml zakysané smetany 30%
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr

Postup:

  • ve vodní lázni si rozpustíme máslo, med a třtinový cukr… mícháme do pěny, dokud se vše nerozpustí
  • přidáme prosátou mouku a vejce spolu se žloutkem… vše dobře promícháme
  • nakonec vmícháme jedlou sodu a citrónovou šťávu a sundáme z vodní lázně
  • těsto přendáme do misky a počkáme, až zchladne
  • poté jej  rozdělíme na 7 stejných částí a dáme do lednice pořádně vychladit, aby se s ním dalo dobře pracovat
  • každou část vyválíme na velikost dortové formy, pěkně podle ní ořežeme, a každý plát samostatně upečeme ve vyhřáté troubě
  • pečeme na pečícím papíru, horko-vzduch, 180 °C, cca 5 minut
  • náplň ze zakysané smetany si připravíme vyšleháním smetany s moučkovým i vanilkovým cukrem
  • náplní natřeme každý plát, jen poslední si rozdrobíme v mixéru a vrchní vrstvu dortu jím posypeme (pokud nechceme přijít ani o poslední korpus, posypat můžeme třeba ořechy).

Medovník dáme alespoň na 12 hodin odležet do lednice. Pláty změknou a chutě se propojí…