Staročeské brambory se zelím

Suroviny:

50 dkg kysaného bílého zelí
1 kg brambor
1 cibule
1 KL koření Podravka
trochu vlažného mléka
1 KL grilovacího koření
20 dkg anglické slaniny
1 PL másla
2 PL cukru krystal
sůl
kmín

Postup:

  • osolené brambory uvaříme a na plátky pokrájíme
  • slaninu rozkrájíme na kostičky, s cibulí a máslem osmažíme dozlatova, přidáme pokrájené kysané zelí zbavené přebytečné vody, cukr, kmín, Podravku a grilovací koření
  • podlijeme trochou mléka, zlehka podusíme
  • vymažeme zapékací mísu máslem, rozprostřeme do ní brambory se směsí
  • zapékáme na 180°C cca 20 minut

Zimní varianta: brambory připravíme jako kaši smíchanou s Podravkou a do zapékací mísy vrstvíme kaši, zelnou směs a opět kaši, vrch můžeme posypat strouhaným sýrem (Eidam) a zapéci.