Cikánská omáčka

Suroviny:

1 kg rajčat
0,5 kg cibule
6 stroužků česneku
2 dcl octa
10 dkg cukru
2 PL soli
1 KL kari koření
1 KL mletého pepře
0,5 kg paprik
1 ks feferonky
2 PL plnotučné hořčice
3 sterilované okurky
4 PL čínské sladké chilli omáčky
3 dcl ostrého kečupu

Postup:

  • rajčata nakrájíme na menší kostičky, česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme na drobno
  • vše dáme do hrnce, přidáme ostatní ingredience (krom hořčice, okurky, chilli a kečupu), vše promícháme a vaříme na středním stupni cca 40 minut, poté snížíme teplotu a za občasného promíchání dále cca 30 minut vaříme
  • ponorným mixérem zlehka rozmixujeme , přidáme okurky nakrájené na drobné kostičky, hořčici, chilli omáčku a kečup, necháme prohřát
  • naplníme ještě teplé do skleniček a sterilujeme 30 min. při 85°C

Tato omáčka je výborná jako příloha ke grilovaným masům, párkům, klobásám, i jako přídavek do minutek pod maso a jako základ pokrmu Podžárka.