Úvod

Tento web mne napadl již v době, kdy jsem pátrala po starých rodinných receptech mých „prabáb“, později jsem to rozšířila na recepty mých babiček a babiček mých kamarádek (jenž jsem měla to štěstí poznat), dále pak na recepty mé maminky a posléze maminek mých lásek a nakonec na rodinné recepty přítelkyň, jež měly či mají k vaření stejný přístup, odhodlání a chuť jako já a jsou z jiných zemí. Recepty proto pocházejí jak z české kuchyně, tak i z řady kuchyní zahraničních.

Proč fitbio?

To je jednoduché … životnímu stylu fitness (cvičení i výživa) jsem se věnovala od svých 17-ti let, což už je opravdu nějaký ten pátek, domnívám se tedy, že v kuchyni své nabyté vědomosti rozhodně umím využít. A navíc, kdo z nás by díky stravě nechtěl mít jako bonus sexy postavu či se cítit spokojeně?
Navíc čerpám z kuchyní předků, která se přikláněla v mnohém k přírodě. Tady to spojení bio :-). Příroda často nabídne to, co chybí nejen našemu zdraví, dobré kondici, ale i sexuální touze. Nemusíte tedy hned utíkat do lékárny, zdravé afrodiziakum (označení pro prostředek k povzbuzení vzrušení a libida, termín vznikl z řečtiny od jména bohyně lásky, krásy a plodnosti – Afrodity) vám zajistí i příroda.

Mezi typické kuchyňské přísady do různých jídel patří chilli papričky, skořice, česnek, hřebíček, zázvor, vanilka a celer. Klidně si je dopřejte, pokud je máte rádi, rozproudí krev, tím zrychlí metabolismus, navíc podpoří i sexuální apetit. Pokud patříte spíše k milovníkům ovoce, sáhněte po meruňkách, granátovém jablku, broskvi či avokádu. Na mužskou potenci mají výrazný vliv datle ve spojení s kávou. Sexuální apetit vám v kombinaci se šampaňským zajistí i jahody, banán zase zaručí pocit štěstí a energii. Ze zeleniny je poměrně překvapivým vítězem v afrodiziakách rajče – působí hlavně na libido žen, poté i chřest a artyčoky. Kuchyně nabízí i různá koření. Hřebíček, med, anýz. Jejich kombinace stimuluje smysly a nejednou dokáže navodit atmosféru. Kromě ovoce, zeleniny a koření si svůj sexuální život osladíte i čokoládou. Ta je z přírodních afrodiziak nejefektivnější právě pro muže. Kakao, serotonin a endorfiny se postarají o spokojenost. Pokud raději saháte po něčem výjimečném, určitě si z přírodních afrodiziak dopřejte červené víno. Naopak, větší množství alkoholu působí na libido tlumivě a tak v případě alkoholu platí heslo: „všeho s mírou“.

Rozhodla jsem se tento web sestavit dle ročních období – JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA (naše prababičky, jež spoustu surovin vlastnoručně vypěstovaly či odchovaly, také vařily pokrmy dle dostupnosti v daném období, sezóně).

V každém ročním období tedy najdete recepty s takovou hlavní surovinou, jež je právě dostupná v nejlepší kvalitě a zralosti. Na hlavní surovinu se pokusím upozornit již názvem. Dále BYLINKY, SPÍŽ a UDÁLOSTI – zvláštní příležitosti.

Každé roční období bude mít podskupiny nápoje, moučníky (nepečené a pečené), vaření (studený a teplý pokrm) a potraviny (abecedně s jejich účinky a využitím).

Studené bude obsahovat přípravu za studena – např. saláty a polévky podávané za studena či tzv. nepečené moučníky, apod.

Teplé zase přípravu a podávání v teplé formě – např. polévky, pečená masa i moučníky, apod.

Bylinky rozdělím do podskupin druhy (abecední seznam s účinky a využitím), léčivý účinek (dle chorob), pěstování, recepty, tvoříme z bylinek (např. svíčky, mýdla, koupelová sůl, apod.).

Spíž bude obsahovat různé konzervované potraviny, šťávy, medy, pesta, apod., které lze využít v době, kdy příslušná čerstvá surovina již není běžně dostupná v prvotřídní kvalitě.

Události roztřídím na Narozeniny, Valentýn, Velikonoce, Halloween, Vánoce kvůli snazšímu hledání receptů na daný svátek či významný den.

Důvod, proč jsem zvolila toto „omezené“ třídění je fakt, že jídla, která byla dříve označována např. jako předkrm, dnes jsou používaná např. jako hlavní chod.

Věřím, že následující recepty vám pomohou vnést řád do domácího vaření (čímž zvýšíte ekonomičnost využívání surovin, úspornost a v prvé řadě kvalitu) a že se navrátíme k vaření „po staru“, tudíž s kvalitními surovinami používanými v době jejich nejlepšího stavu a dostupnosti a hlavně se skvělou chutí.

Nechť se dílo podaří …