Vejce

Vajíčka jsou jednou ze základních potravin naší kuchyně. Je pravdou, že přílišná konzumace vajec urychluje sklerózu, ale na druhé straně obsahují množství pro organismus cenných látek, bystří zrak, apod.

  • Skladování

V chladničce v připravených stojáncích špičkou dolů nejvýše 8-10 dní a občas je otočíme, aby žloutek nepřilehl ke skořápce. Při delším skladování rychle stárnou, navíc čerstvá vejce jsou chutnější. Ideální teplota pro skladování vajec je od 5 do 8°C. Není vhodné mít je ve dveřích lednice, jak je u nás často zvykem, protože vejce jsou citlivá na kolísání teplot. Doporučuje se spíše uchovávání v zadní části chladničky.

Čerstvost vajec otestujeme v nádobě s vodou. Vajíčka, která po ponoření do vody plavou na hladině, již nejsou zcela čerstvá. To přesto nemusí znamenat, že jsou vejce zkažená, ale je dobré je po rozklepnutí řádně prohlédnout a zkontrolovat čichem.
Čerstvé vejce by mělo po ponoření do vody pozvolna klesat až na dno.

  • Bílá nebo hnědá? Velikost S nebo L?

Zabarvení skořápky vejce závisí na jednotlivých plemenech drůbeže. Zpravidla bílá vejce snášejí nosnice s bílým opeřením. Kropenaté a hnědé nosnice snášejí pak vejce tmavší, která se vyznačují i silnější skořápkou.

Velikost, respektive hmotnost vajec je převážně ovlivněna stářím nosnice. Nejmenší vajíčka označená písmenem S mají hmotnost do 53 g. Z hlediska kvality jsou tato vejce nejlepší.
Vejce s označením M mají hmotnost mezi 53 g a 63 g, velikost L váží od 63 g do 73 g a vejce s hmotností nad 73 gramů jsou označená jako XL. Obsah žloutku je ve všech typech velikosti zhruba stejný, rozdíly způsobuje množství bílku.

  • Vaření bez popraskání

Vejce vyjmutá z chladničky nikdy hned nevaříme – necháme je v pokojové teplotě alespoň půl hodiny.

Při vaření je vkládáme vždy do studené vody s přidáním trochy octa nebo soli, aby skořápky nepopraskaly.

Při rychlém vaření je bílek i žloutek měkký, při pomalém naopak. Vejce vaříme tzv. „na měkko“ 2,5 – 3 minuty, „na hniličku“ 5 minut a „na tvrdo“ 10 minut. Na tvrdo vaříme raději starší vejce, čerstvá se velmi špatně loupou. Po uvaření vajíčka několikrát prolijeme studenou vodou, abychom zastavili proces vaření. Loupeme buď úplně vystydlá nebo si pomůžeme malým trikem: zavařovací sklenici naplníme do 1/4 studenou vodou, zavíčkujeme a protřepeme. Skořápka odpadne při třepání sama 🙂 .

Vejce vařená na tvrdo můžeme oloupaná skladovat v lednici i 2 dny, pokud je dáme do nádoby se studenou osolenou vodou.

  • Potírání moučníků bílkem před pečením

Pokud k bílku přidáme 1 KL medu, budou potřené moučníky (koláče, vánočky, mazance) krásnější, lesklejší.

  • Vejce a mleté maso

Pokud zjistíme, že vejce nemáme a připravujeme mleté maso (např. sekanou), nahradíme vajíčka na jemno strouhaným bramborem (efekt je stejný, jídlo je však lehčí).

  • Žloutky

Dáme-li žloutky do skleněné nádoby a zalijeme-li ji studenou vodou, kterou denně vyměňujeme, můžeme je takto uchovávat i několik dnů. Chceme-li jej uchovat pouze do druhého dne, stačí je zakápnout olejem nebo zalít mlékem, aby nezaschl.

Žloutky s cukrem se rychleji spojí, když je utřeme na teplém místě. Použijeme pouze cukr moučku, popř. písek.

  • Bílky

Chceme-li tuhý a pevná sníh z bílků, přidáme k bílkům (které mají pokojovou teplotu) před šleháním špetku soli nebo pár kapek citrónové šťávy. Pokud potřebujeme znásobit množství šlehaného bílku, na každý 1 bílek při šlehání přidáme 1 PL studené vody.

  • Čištění

Skvrny od žloutku či vaječného koňaku necháme zaschnout, poté opatrně vykartáčujeme a nakonec vypereme s přidáním jedlé sody.

Skvrn od bílků se zbavíme vypráním ve studené vodě.

Nepoddajné skvrny od vajec odstraníme čpavkem.

  • Netradiční použití

Sníh z bílků je skvělým lepidlem k nalepování papíru na sklo (např. štítků na sklenice s kompotem či džemem, obrázků na okna, ..). Sníh necháme roztéci, papír jím provlhčíme, poté přilepíme na sklo a čistým hadříkem přitlačíme. Papír při potřebě jednoduše smyjeme i s bílkem teplou vodou.

Stejně dobře lepí daný sníh i porcelán a sklo, čistí kožené aktovky a oživí zašlé vazby kožených knih.