Kachna s rozmarýnem na jablkách

Suroviny:

1 celá kachna
mořská sůl
drcený kmín
rozmarýn
3 velká jablka
jablečný džus
sladká chilli omáčka nebo med

Postup:

  • troubu předehřejeme na 150°C
  • kachnu omyjeme, osušíme, osolíme zvenku i zevnitř, posypeme drceným kmínem a rozmarýnem
  • vložíme do pekáče, podlijeme vodou smíchanou s jablečným džusem v poměru 1:1, přikryjeme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 3,5 hodiny (občas zkontrolujeme, kachnu přelijeme výpekem a pokud je to třeba, ještě podlijeme)
  • jablka omyjeme, vyjmeme jádřince a nakrájíme je na silnější půlkolečka či na měsíčky
  • po 3,5 hodinách pečení přidáme do pekáče jablka, přelijeme opět výpekem, zvýšíme teplotu na 170°C a pečeme další 1,5 hod. (během pečení znovu kachnu přeléváme výpekem)
  • máme-li v troubě gril, po uplynutí 1,5 jej zapneme (pokud ne, nic extra se neděje), kachnu odklopíme a za občasného přelévání výpekem dopékáme kůrčičku do zlatova cca 40 minut
  • po upečení kachnu vyndáme, výpek dochutíme sladkou chilli omáčkou nebo medem a podáváme se šťouchanými bramborami