Muffiny s medovou whisky

Suroviny:

150g másla
130g cukru moučka
2 vejce
1 vanilkový lusk x 1 KL vanilkové pasty
200 g hladké mouky
špetka soli
1 KL prášku do pečiva
1/2 KL jedlé sody
3 PL mléka
3 PL Honey Whiskey (Jack Daniels, Jim Beam)

Krém:

200 g másla
380 g cukru moučka
1 vanilkový lusk x 1 KL vanilkové pasty
3-4 PL smetany ke šlehání
2 PL Honey Whiskey (Jack Daniels, Jim Beam)

Sirup:

200 g třtinového cukru
2 PL másla
2 dcl Honey Whiskey (Jack Daniels, Jim Beam)

Postup:

  • povolené máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce, vanilku (dřeň nebo pastu), mouku smíchanou se sodou, práškem do pečiva a solí, nakonec vmícháme mléko a whisky
  • pečeme na 170°C, horko-vzduch, asi 20 min., (tip: po vyndání z trouby ještě košíčky propícháme špejlí a do otvorů lžičkou nalijeme whisky sirup), poté necháme vychladnout
  • povolené máslo vyšleháme s cukrem do pěny
  • vanilku (dřeň nebo pastu) rozmícháme ve whisky a zašleháme k máslu, po lžících přidáváme smetanu, dokud nevznikne nadýchaný krém
  • naplníme do cukrářského sáčku, necháme v lednici chvíli vychladit a stříkáme na muffiny
  • všechny suroviny na sirup dáme do malého hrnce, zahříváme a mícháme do rozpuštění cukru
  • ihned odstavíme a necháme zchladnout

Podáváme ozdobené krémem, přelité whisky sirupem …