Pistácie

Ořechy a semínka obsahují spoustu tuku, ale toho zdravého tuku – mono a polynenasycených mastných kyselin. Tyto kyseliny snižují obsah LDL cholesterolu (ten špatný) v krvi.

Ořechy a semínka mají i spoustu bílkovin, vlákniny a různé druhy mají různé typy minerálů a vitamínů.

Co má většina ořechů společné je velké množství vitamínu E, kterého máme většinou nedostatek. Jedná se o velmi účinný antioxidant, který ničí volné radikály a chrání tak zdravé buňky našeho organismu.

Mají uklidňující účinek, je tedy vhodné je konzumovat k večeři.

Dále mají ořechy hojné protizánětlivé účinky, velký obsah hořčíku (reguluje krevní tlak), a takto bychom mohli pokračovat téměř do nekonečna.

Podíváme se raději na ty nejznámější, a to na:

Pistácie

  • jsou zdrojem bílkovin, proteinů, sacharidů, uhlohydrátů, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa
  • doporučuje se konzumace v kombinaci s ovocem a zeleninou bohatou na vitamín C, který zvyšuje absorpci železa ve střevech
  • jsou velmi významnými pomocníky pro ty, kdo trpí anémií způsobenou nedostatkem železa, ale také pomáhají k úpravě krevního tlaku, redukují nadměrné množství LDL cholesterolu v krvi, a chrání před vysokým krevním tlakem