Spirálky s náplní

Suroviny:

30 dkg hladké mouky
15 dkg marcipánu
8 dkg cukru moučka
1 vanilkový cukr
špetka skořice
špetka soli
1 vejce
20 dkg másla, popř. Hery
1 PL kakaa
náplň:
10 dkg sušených rozinek
8 dkg sekaných mandlí
8 dkg hořké čokolády (popř.bílé čokolády)
1 vejce
1 vanilkový cukr
špetka skořice

Postup:

  • nastrouhaný marcipán a povolené máslo důkladně smícháme s ostatními surovinami krom kakaa v kompaktní těsto, které rozdělíme na dva díly, z nichž do jednoho vpracujeme kakao
  • z každého dílu vyválíme stejný obdélník cca 20 x 40 cm a položíme je na sebe (pro jistotu můžeme jeden z plátů potřít alkoholem (griotkou nebo rumem) – aby se při pečení lépe spojily, světlým plátem nahoru
  • připravíme si náplň: všechny suroviny (čokoládu nastrouhanou, brusinky nakrájené na malé kostky, sekané mandle) smícháme v kontaktní, mírně lepivou hmotu
  • náplň naneseme na světlý plát, stočíme do rolády, kterou zabalíme do potravinářské fólie a uložíme přes noc do chladu
  • roládu nakrájíme ostrým nožem na plátky cca 5 mm, klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě, střední rošt, 180°C, horko-vzduch, asi 12 minut
  • necháme vychladnout