Italská omáčka na těstoviny a pizzu
Suroviny:
2 kg rajčat
30 dkg cibule
5 stroužků česneku
1/2 PL mletého pepře
5 dkg cukru
1 PL soli
2 chilli papričky
2 PL oregana
2 PL bazalky
2 PL pizza koření
1/2 l rajčatového protlaku
1 PL ostré chilli omáčky
Postup:
- na oleji zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme na drobno nakrájená rajčata, na hrubo nastrouhanou cuketu i se slupkou a ostatní suroviny
- necháme cca 20 minut vařit pod poklicí na střední teplotu
- ponorným mixérem zlehka rozmixujeme, poté bez poklice znovu na střední teplotu vaříme asi 30 minut, občas promícháme
- naplníme ještě teplé do skleniček a sterilujeme 30 min. při 85°C
Tato omáčka je výborná jako základ italských pokrmů – těstovin, potření pizzy, lasagne,…