Jahodovo – jogurtový dort
Suroviny:
těsto:
110 g polohrubé mouky
3 vejce
100 g moučkového cukru
1 KL prášku do pečiva
120 g Hery
jahodový džem na potření
krém:
500 ml bílého jogurtu (nejlepší je řecký, popř. selský)
2 KL griotky či rumu
2 KL jahodového džemu
galaretka nebo dortové želé
300 g jahod na ozdobu
Postup:
- Heru, ½ cukru a žloutky utřeme do pěny
- z bílků a zbylé ½ cukru ušleháme sníh a vmícháme do směsi
- nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva
- nalijeme do dortové formy a upečeme ve středně vyhřáté troubě na 170°C, horko-vzduch
- po vychladnutí korpus rozkrojíme na 2 díly, spojíme je džemem, povrch také potřeme džemem
- korpus vložíme zpět do dortové formy, zalijeme jogurtovým krémem a necháme v chladničce ztuhnout
jogurtový krém:
- galaretku připravíme dle návodu a necháme trochu vychladnout
- do vlažné vmícháme džem rozmíchaný s alkoholem a jogurt
- jakmile začne tuhnout, nalijeme ho na korpus, povrch uhladíme a dáme do lednice vychladit
Ozdobíme jahodami nebo je můžeme přidat do krému před zatuhnutím.