Linecké sváteční cukroví

Suroviny:

38 dkg hladké mouky
1 vejce + 1 žloutek
17 dkg cukru moučka
25 dkg másla (popř. Hery)
1 vanilkový lusk 
náplň:
džem

Postup:

  • vanilkový lusk podélně rozkrojíme, vyškrábneme dužinu a smícháme s cukrem moučka
  • přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto
  • alespoň na hodinu uložíme do chladna, poté vyválíme 3 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary
  • pečeme v předehřáté troubě, na středním roštu, 160°C, horkovzduch, do růžova – asi 12 min.
  • po vychladnutí slepujeme džemem dle chuti (ideálně rybízovým) a buď obalujeme v cukru moučka nebo zdobíme polevou a cukrovým zdobením dle fantazie