Rajčata
Jak nakrájíme měkká rajčata …
- zchladíme-li rajčata na 10 minut v chladné vodě (ideálně s trochou ledu), krásně ztuhnou a snadnému krájení na jakékoli tvary už nic nebrání
Jak spaříme a oloupeme rajčata …
- na odstranění slupky z rajčat potřebujeme pouze horkou vodu, mísu a ostrý nůž
- rajčata si dobře omyjeme a na vrchu (opačná strana od „bubáka“) je do kříže mírně nařízneme (řez nemusí být příliš hluboký)
- naříznutá rajčata vložíme do mísy řezem nahoru a zalijeme je horkou, ne však vařící vodou (rajčata musí být celá ponořená pod vodou)
- necháme je chvíli stát, poté vodu slijeme a opatrně slupku z rajčat sloupneme
- odstraníme ,,bubáka“ a rajčata máme připravená na další úpravu
Jak mít vlastní zdravá semínka rajčat …
- nejdříve rajče rozkrojíme na dvě půlky a
- vybereme dužinu i se semínky, vložíme ji do sklenice a naplníte vodou
- sklenici umístíme na teplé místo na tři dny, jednou denně zamícháme (nesmíme překročit dobu tří dnů, jinak semena začnou klíčit)
- poté procedíme tekutinu přes sítko, přidáme trochu čerstvé vody a opatrně protřepeme (díky tomu se semena zbaví zbývající dužiny; tento postup opakujeme, dokud není voda čistá)
- takto omytá semena dáme na kuchyňský papír a necháme je oschnout
- pokud tato semínka zasadíte do půdy, uvidíte, že k procesu klíčení dojde okamžitě, protože tomu nebrání žádná vrstva na povrchu semene, jako by tomu bylo v případě, že bychom je rovnou vybrali z rajčat a dali oschnout (taková semínka zasazená na zahradě nemusí vyklíčit vůbec nebo jim to může nějakou dobu trvat – důvodem je vnější vrstva na semenech, která brání rychlému klíčení; tato vrstva se musí ze semínek odstranit před klíčením)
- semena skladujeme v uzavřené sklenici se šroubovacím víčkem (máme-li semena různých odrůd rajčat, odpovídajícím způsobem označíme každou jednotlivou sklenici)
- sklenice skladujeme na tmavém a chladném místě (tímto způsobem zaručíme klíčivost semínek rajčat po dobu až osmi let)