Sůl

Přesolili jste pokrm?

Polévka – zkuste do polévky ponořit na lžíci kostku cukru, chvíli počkejte, než se cukr začne rozpouštět a poté jej vyjměte. Cukr pohltí nadbytek soli. V případě potřeby postup zopakujeme.

Přesolený čirý vývar zachráníme syrovým bílkem, který ve vařící polévce necháme srazit, povaříme a poté vyjmeme. Jako obměnu můžeme do polévky vložit housku a necháme ji nasát přebytečnou sůl. Housku vyjmeme těsně před servírováním.

Do hrnce nakrájíme 1-2 oloupané brambory. Povaříme asi 15 minut (do měkka). Poté brambory vyjmeme.

Hustou krémovou polévku zneutralizujeme trochou mléka nebo smetany na vaření.

Máte sůl ve slánce či pytlíku zvlhlou a plnou hrudek?

Stačí ji na několik minut ohřát v mikrovlnné troubě a opět bude krásně sypká.

Do slánky je poté dobré vložit pár zrnek nevařené rýže, ta případnou vlhkost vždy pohltí.

V čem nám sůl v domácnosti pomůže?

Sůl čistí korále, mosaz, nádobí, sklo, výrobky ze slámy, slonovou kost, vany, zdi, čistí a oživuje kokosové rohože, čistí skvrny od čaje, krve, piva, rzi, sazí, červeného vína, žloutku. Odstraňuje tmavé skvrny po žehlení.

Zabraňuje kapání svíčky, odstraňuje zápach ze spáleného masa, mléka a tuku, oživuje barvy koberců a záclon, při vaření vajec se přidává špetka do vody, aby nepraskla.

V zimě se s oblibou používá na solení silnic a chodníků proti námraze a sněhu, které rozpouští.