Maďarský medový koláč

Suroviny:
500 g polohrubé mouky
500 g medu
300 g mletých ořechů dle chuti (vlašské, mandle, lískové)
1/2 prášku do pečiva
1 PL rumu
4 vejce
1 KL skořice
1/2 KL mletého hřebíčku
na potření:
1 žloutek
1 PL smetany
půlky celých mandlí na ozdobu

Postup:

  • med mírně povaříme do tekuté konzistence a vmícháme mouku – necháme zchladnout
  • v rumu rozpustíme prášek do pečiva, přidáme oříšky, vejce a koření a důkladně promícháme s medovou hmotou
  • rozetřeme na plech a ozdobíme mandlemi
  • opatrně potřeme ušlehaným žloutkem se smetanou
  • pečeme cca 20 minut na 180 ° C, střední rošt, horko-vzduch

Jako variantu lze rozříznout a plnit medovým krémem.