Mátová bábovka – dort
Suroviny: (1 kelímek = kelímek od jogurtu cca 150 g)
3 vejce
1 jogurt (mátový, limetkový nebo kokosový)
1 kelímek třtinového cukru
1 kelímek hladké mouky
1 kelímek strouhaného kokosu
1 kelímek mátového sirupu (viz.recepty, popř. koupený mojito sirup)
1 kelímek čerstvých mátových lístků
1/2 kelímku oleje (může být řepkový, slunečnicový, … já používám pistáciový)
1 prášek do pečiva
1/2 kelímku hořké čokolády nastrouhané nebo nasekané na malé kousky
zelené potravinářské barvivo
čokoládová poleva
Postup:
- k bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh … zatím odložíme do chladu
- mátu v mixéru umixujeme s třtinovým cukrem, přidáme žloutky a vyšleháme do pěny
- postupně do pěny zapracujeme všechny suroviny krom sněhu … vláčné těsto můžeme nyní obarvit zeleným barvivem
- nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků
- nalijeme do dortové či bábovkové formy a pečeme zvolna na 160°C, horko-vzduch, cca 50 minut (odzkoušíme špejlí)
- po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou (z hořké nebo mátové čokolády, předpis najdete v receptech)
- kdo chce, může před zatuhnutím posypat kokosem a při podávání ozdobit lístkem čerstvé máty