Rýžový nákyp se švestkami

Suroviny:

3/4 l mléka
200 g rýže
50 g cukru (ideálně domácího vanilkového)
100 g másla
3 vejce
švestky ( popř. jiné ovoce dle chuti)
špetka soli a špetka skořice

Postup:

  • rýži uvaříme v oslazeném mléce se špetkou soli a skořice
  • do uvařené rýže zatepla vmícháme máslo
  • po vychladnutí přidáme žloutky a sníh z bílků
  • do vymazané formy vrstvíme rýži a zralé švestky (pecek zbavené, pokrájené na čtvrtiny), zakončujeme rýží
  • zapečeme v troubě na 160°C, střední rošt, horko-vzduch, asi 35 minut

Kdo má rád, může před koncem pečení na ještě horký nákyp jako poslední vrstvu dát sněhové bezé : ze 2 bílků (musí mít pokojovou teplotu), špetky soli a 20 g cukru krystal vyšleháme tuhý sníh, do kterého opatrně zamícháme dalších 40 g cukru krystal smíchaným se špetkou skořice. Pokud máte rádi kokos a opatrně trochu vmícháte do sněhu, vrchní vrstva bude chutnat jako kokosky 🙂 . Dopékáme cca 7 minut, dokud bezé není krásně narůžovělé (je dobré to hlídat, čas je nyní orientační, dle toho, jak komu peče trouba).