Bílý „hrnkový“ chléb
Suroviny:
3 hrnky hladké mouky
1 KL sušeného droždí
2 KL soli
2 KL drceného kmínu
dle chuti můžeme přidat škvarky, restovanou cibulku, česnek, bylinky, ….
Postup:
1 hrnek = 250ml
- těsto zaděláme smícháním všech sypkých surovin s postupným přidáváním vlažné vody – cca 1,5 hrnku (ideální konzistence mírně hustší, aby se s ním dále dobře pracovalo) a necháme jej na teplém místě pod utěrkou 10 hodin kynout
- plesknutím vyklopíme na pomoučený vál, natáhneme, přeložíme, znovu natáhneme a přeložíme, abychom procvičili lepek a necháme další hodinu zrát
- dalším přeložením vytvoříme žádaný tvar a vložíme do předehřáté vhodné nádoby na pečení s pokličkou (varné sklo)
- předehřejeme troubu na 230°C, horkovzduch
- chléb nařízneme, potřete vlažnou vodou, případně posypeme semínky dle chuti
- v toubě snížíme teplotu na 220ºC, horkovzduch a pečeme asi 30minut, následně odklopíme a dopékáme dalších 15 minut, dokud chléb nemá krásně tmavou kůrku a na poklep zvoní
- upečený chléb vyndáme na mřížku a necháme zchladnout