Jablečný Alsaský koláč

Suroviny:

Těsto:
150 g hladké mouky
špetka soli
špetka mleté skořice
1/2 prášku do pečiva
1 KL vanilkového aroma
2 PL mléka
3 PL oleje (ideálně ořechového)
40 g cukru moučka
75 g tučného tvarohu
Náplň:
asi 6 menších jablek
2 PL citrónové šťávy
150 ml smetany ke šlehání
3 vejce
1 PL cukru moučka
1 PL vanilkového pudinku
175 g tučného tvarohu
1 PL mletých mandlí
mandlové plátky a rozinky na posyp

Postup:

  • ručně vypracujeme suroviny na těsto, zabalíme jej do fólie a necháme v chladu cca 30 minut odležet
  • jablka zbavíme jádřinců, rozčtvrtíme, každou čtvrtku podélně stejnoměrně nakrojíme a pokapeme citrónovou šťávou
  • rozpálíme si troubu na 200°C horko-vzduch
  • těsto vyválíme do kruhu a vyložíme jím koláčovou formu
  • na těsto vyskládáme jablka
  • předpečeme v rozehřáté troubě na středním roštu cca 10 minut
  • smícháme náplň – tvaroh, smetanu, pudink, cukr, vejce a mleté mandle
  • zalijeme jablka, posypeme mandlovými hoblinkami a rozinkami a pečeme dalších 30-40 minut do zlatova
  • necháme zcela vychladnout, podáváme sypané moučkovým cukrem
  • náplň můžeme obměnit tzv. vinnou variantou: smícháme 0,1l bílého vína, 1 celé vejce, 75 g zakysané smetany, 1 vanilkový a 1 skořicový cukr, 30 g škrobové moučky