Jablečný Italský koláč

Suroviny:

200 g polohrubé mouky
špetka soli
špetka mleté skořice
1 KL prášku do pečiva
1/2 KL muškátového oříšku
1/2 KL extraktu z vanilky
3 PL třtinového cukru
2 PL mletých ořechů
2 PL medu
1 PL rumu
50 ml rozpuštěného másla
50 ml mléka
1 vejce
2 velká jablka
máslo a rum na přelití
1 vanilkový cukr + špetka skořice na posyp

Postup:

  • smícháme sypké suroviny v jedné míse
  • tekuté suroviny vyšleháme, postupně přidáváme sypké, dokud nevznikne hladké těsto
  • rozpálíme si troubu na 180°C horko-vzduch
  • těsto nalijeme do koláčové formy (je-li třeba, vymažeme a vysypeme)
  • jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na půlcentimetrové plátky, které vyskládáme do kruhů
  • 2 PL rozpuštěného másla smícháme s 1 PL rumu, jablka tím potřeme (případně polijeme)
  • vrch posypeme vanilkovým cukrem smíchaným s trochou mleté skořice
  • dáme na cca 40 minut péci