Vlašské ořechy
Ořechy a semínka obsahují spoustu tuku, ale toho zdravého tuku – mono a polynenasycených mastných kyselin. Tyto kyseliny snižují obsah LDL cholesterolu (ten špatný) v krvi.
Ořechy a semínka mají i spoustu bílkovin, vlákniny a různé druhy mají různé typy minerálů a vitamínů.
Co má většina ořechů společné je velké množství vitamínu E, kterého máme většinou nedostatek. Jedná se o velmi účinný antioxidant, který ničí volné radikály a chrání tak zdravé buňky našeho organismu.
Mají uklidňující účinek, je tedy vhodné je konzumovat k večeři.
Dále mají ořechy hojné protizánětlivé účinky, velký obsah hořčíku (reguluje krevní tlak), a takto bychom mohli pokračovat téměř do nekonečna.
Podíváme se raději na ty nejznámější, a to na:
Vlašské ořechy
- při pravidelné a dlouhodobé konzumaci cca 8 jader denně příznivě působí na odstranění srdečně-cévních chorob, snižují hladinu “zlého“ cholesterolu, podporují činnost mozku, snižují hustotu krve a mají protizánětlivé účinky
- jsou také zaručeným zdrojem zinku, který je důležitý pro enzymatické reakce, pro zdravé vlasy, pokožku, nehty, sexuální potenci a mnohé další biochemické pochody
- obsahují spoustu draslíku, fosforu, železa a hořčíku
- obsahují vitamín E a vitamíny skupiny B