Medovník se zakysanou smetanou
Klasický medovník má náplň z kondenzovaného mléka.
Vyzkoušejte i variantu ze zakysané smetany… Nebudete litovat, je lehčí, osvěžující a jako bonus má méně kalorií 🙂 .
Suroviny:
korpus:
300 g hladké mouky
70 g másla
120 g třtinového cukru
120 g květového medu
2 vejce
1 žloutek
1 KL citronové šťávy
1 KL jedlé sody
náplň:
500 ml zakysané smetany 30%
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Postup:
- ve vodní lázni si rozpustíme máslo, med a třtinový cukr… mícháme do pěny, dokud se vše nerozpustí
- přidáme prosátou mouku a vejce spolu se žloutkem… vše dobře promícháme
- nakonec vmícháme jedlou sodu a citrónovou šťávu a sundáme z vodní lázně
- těsto přendáme do misky a počkáme, až zchladne
- poté jej rozdělíme na 7 stejných částí a dáme do lednice pořádně vychladit, aby se s ním dalo dobře pracovat
- každou část vyválíme na velikost dortové formy, pěkně podle ní ořežeme, a každý plát samostatně upečeme ve vyhřáté troubě
- pečeme na pečícím papíru, horko-vzduch, 180 °C, cca 5 minut
- náplň ze zakysané smetany si připravíme vyšleháním smetany s moučkovým i vanilkovým cukrem
- náplní natřeme každý plát, jen poslední si rozdrobíme v mixéru a vrchní vrstvu dortu jím posypeme (pokud nechceme přijít ani o poslední korpus, posypat můžeme třeba ořechy).
Medovník dáme alespoň na 12 hodin odležet do lednice. Pláty změknou a chutě se propojí…
Filed Under: Nezařazené
Tags: citrón, cukr moučka, hladká mouka, jedlá soda, máslo, med, medovník, třtinový cukr, vanilkový cukr, vejce, zakysaná smetana