Ořechovo – čokoládové kostky

Suroviny:

korpus:

6 vajec
15 dkg cukru moučka
20 dkg mletých ořechů vlašských nebo lískových
10 dkg sekaných ořechů
4 PL polohrubé mouky
2 PL kukuřičného škrobu
2 PL oleje
2 PL vody
1/2 prášku do pečiva
rum na zvlhčení

krém:

5 žloutků
10 PL cukru moučka
10 dkg hořké čokolády
20 dkg másla

sníh z bílků:

5 bílků
15 PL cukru moučka
2 vanilkové cukry

Postup:

těsto:

  • vyšleháme bílky s cukrem
  • přidáváme k nim po jednom žloutky, olej a vodu
  • přisypeme mouku smíchanou se škrobem a kypřícím práškem, nakonec vmícháme ořechy
  • pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem, horko-vzduch, střední rošt, 180° C , cca 15 minut
  • necháme vychladnout a pak pokropíme rumem…

krém:

  • ve vodní lázni si utřeme žloutky s cukrem do hustého krému, do něj vmícháme nalámanou čokoládu, necháme ji rozpustit a krém do hladka vymícháme
  • necháme ho vychladnout, poté do něj vmícháme rozpuštěné máslo pokojové teploty

sníh z bílků:

  • 5 PL cukru moučka i vanilkové cukry smícháme s trochou vody a povaříme na sirup
  • z bílků a zbylého cukru ušleháme ve vodní lázni tuhý sníh, do kterého opatrně vléváme zchladlý cukrový sirup za stálého míchání… (vznikne nám bohatý hustý sníh)

Na ořechové těsto rozetřeme čokoládovou náplň a na ní sníh z bílků.