Mandle
Ořechy a semínka obsahují spoustu tuku, ale toho zdravého tuku – mono a polynenasycených mastných kyselin. Tyto kyseliny snižují obsah LDL cholesterolu (ten špatný) v krvi.
Ořechy a semínka mají i spoustu bílkovin, vlákniny a různé druhy mají různé typy minerálů a vitamínů.
Co má většina ořechů společné je velké množství vitamínu E, kterého máme většinou nedostatek. Jedná se o velmi účinný antioxidant, který ničí volné radikály a chrání tak zdravé buňky našeho organismu.
Mají uklidňující účinek, je tedy vhodné je konzumovat k večeři.
Dále mají ořechy hojné protizánětlivé účinky, velký obsah hořčíku (reguluje krevní tlak), a takto bychom mohli pokračovat téměř do nekonečna.
Podíváme se raději na ty nejznámější, a to na:
Mandle
- jedná se o jeden z nejzdravějších druhů ořechů
- obsahují účinnou látku laetril, u níž byly prokázány protirakovinotvorné účinky
- jsou velmi bohaté na hořčík, který v kombinaci s vápníkem našemu tělu zaručuje pevnost nehtů, vlasů a zdravou pokožku
- dále je hořčík potřeba pro správnou činnost srdce a nervové soustavy, při pravidelné konzumaci snižují riziko srdečně-cévních onemocnění a navíc je konzumace mandlí často doporučována při nejrůznějších psychických poruchách
- navíc obsahují zinek, draslík a další minerální látky
- jsou také bohaté na proteiny, vitamin B1, B6 a E
- navíc obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů, tudíž působí dobře na naše střeva a napomáhají zdravému trávení a hubnutí
- pravidelná konzumace mandlí díky zmiňovanému vápníku příznivě působí proti demineralizaci kostí nebo v prevenci proti osteoporóze, dodává kostem a svalům pevnost a pomáhá překonávat únavu a deprese
- podporují činnost mozku
- představují bohatý zdroj bílkovin