Lískové oříšky

Ořechy a semínka obsahují spoustu tuku, ale toho zdravého tuku – mono a polynenasycených mastných kyselin. Tyto kyseliny snižují obsah LDL cholesterolu (ten špatný) v krvi.

Ořechy a semínka mají i spoustu bílkovin, vlákniny a různé druhy mají různé typy minerálů a vitamínů.

Co má většina ořechů společné je velké množství vitamínu E, kterého máme většinou nedostatek. Jedná se o velmi účinný antioxidant, který ničí volné radikály a chrání tak zdravé buňky našeho organismu.

Mají uklidňující účinek, je tedy vhodné je konzumovat k večeři.

Dále mají ořechy hojné protizánětlivé účinky, velký obsah hořčíku (reguluje krevní tlak), a takto bychom mohli pokračovat téměř do nekonečna.

Podíváme se raději na ty nejznámější, a to na:

Lískové oříšky

  • jsou značně výživné a rychle působí jako zdroj energie a zároveň jsou snáze stravitelné než například mandle
  • obsahují velké množství vitamínů – především vitamín E, B3 a B6
  • obsahují hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo, měď, bor, mangan a další
  • jejich konzumace se doporučuje zejména při cukrovce, zvýšené spotřebě energie nebo u ledvinových kamenů