Jahodový dort se zakysanou smetanou
Suroviny:
70 dkg zakysané smetany
1 smetana ke šlehání min. 33%
4 sáčky vanilkového cukru
galaretka jahodová (popř. želatina na 3 dcl tekutiny)
čerstvé sladké jahody
mandle plátky na ozdobu
Piškotový korpus na dort ø 24 cm:
4 vejce
4 PL teplé vody
14 dkg cukru moučka
14 dkg hladké mouky
Postup:
- piškotový korpus si připravíme následovně: bílky s cukrem vyšleháme do sněhu, po jednom všleháme žloutky a vodu, nakonec přes síto mouku (kvůli provzdušnění)
- dáme do formy, pečeme na 180°C, horkovzduch, 10-15 minut
- připravíme si galaretku – rozmícháme sáček s 3 dcl vařící vody a necháme zchladnout v pokojové teplotě, občas promícháme (v lednici by ztuhlo, sáček je na 1/2l vody, použijeme vody méně)
- vychlazenou šlehačku ušleháme do tuha
- do zakysané smetany vmícháme vanilkový cukr, vychladlou galaretku a po částech opatrně šlehačku
- vychladlý korpus rozřízneme, potřeme krémem, poklademe plátky jahod, opět potřeme krémem a přiklopíme druhou částí korpusu
- vršek zdobíme dle vlastní fantazie krémem, jahodami a mandlovými lupínky – viz. foto
Filed Under: Nezařazené