Bazalkové pesto

Suroviny:

velký svazek čerstvé bazalky
140 ml olivového oleje extra panenského
2 PL strouhaného parmazánu
2 větší stroužky česneku
2 PL piniových oříšků nebo slunečnicových semínek (popř. lze použít i jiné ořechy – např. kešu, makadam, vlašské)
mořská sůl

Postup:

  • čisté lístky bazalky nasypeme ideálně do hmoždíře, popř. do mixéru, přidáme krom oleje a soli vše ostatní a na jemno rozdrtíme
  • poté do směsi postupně přiléváme olej a mícháme, dokud nevznikne hladká kompaktní směs
  • dle chuti osolíme

Hotové pesto rozdělíme do malých skleniček, důkladně uzavřeme a skladujeme v lednici.

Používáme do těstovin, salátů, zeleninových jídel nebo si jej mažeme na kousky bílého chleba či rustikální bagety, apod.