Čokoládový koláč s mátovým krémem

Suroviny:
těsto:
6 vajec pokojové teploty
120 g hořké čokolády
50 g cukru + 2 PL cukru
krém:
400 ml smetany ke šlehání
3 PL cukru moučka
5 výhonků máty
100 g mátové čokolády
12 g plátkové želatiny
čokoládové hobliny na ozdobu

Postup:

  • žloutky oddělíme od bílků a utřeme je s cukrem do pěny, přidáme vychladlou rozpuštěnou čokoládu a do hladka vymícháme
  • bílky vyšleháme s 2 PL cukru do tuha a opatrně přimícháme žloutkovou hmotu
  • dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě 10-15 minut na 180 ° C, střední rošt, horko-vzduch
  • koláč vyjmeme, odstraníme papír na pečení, necháme vychladnout
  • poté překrojíme podélně a dáme do lednice (pokud dáváme na sebe, musíme mezi dát např. fólii)

Mezitím si připravíme krém:

  • mátu umeleme a přidáme 100 ml šlehačky (můžeme šlehačku dát přes síto a zbavit se nerozmixované máty)
  • zbylou šlehačku vyšleháme s cukrem a prozatím si jí dáme do chladna
  • čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a vychladlou přidáme ke šlehačce
  • želatinu dáme nabobtnat do studené vody a pak podle návodu rozpustíme a přidáme do krému
  • nakonec přidáme mátovou šlehačku a vše dobře promícháme

Každý plát těsta namažeme krémem, dáme na sebe a dáme ztuhnout do lednice na pár hodin.

Nakonec ozdobíme čokoládovými hoblinami a pokud máme mátu navíc, i tou.