Chodské koláče
Suroviny:
těsto:
špetka soli
1/2 kg hladké mouky
6 dkg cukru moučka
špetka muškátového oříšku
2 KL cukru krupice
1 uvařený brambor
mléko
2 dkg droždí
6 dkg másla
2 žloutky
náplň:
povidla
tvaroh
mák
ořechy
rozinky
vanilkový cukr na posypání
vejce na pomazání
Postup:
- smícháme mouku, sůl, cukr moučku, muškátový oříšek
- ve vlahém mléce s cukrem rozmícháme droždí a necháme vykynout kvásek
- v troše vlahého mléka a mouky rozmícháme žloutky (musí mít pokojovou teplotu)
- poté obojí vmícháme do směsi mouky, přidáme nastrouhaný, uvařený brambor a vlahé máslo
- zaděláme v nepříliš tuhé těsto (těsto se nechytá a tvoří se na něm puchýřky) a necháme hodinu kynout
- rozválíme do tvaru koláčů s vyšším okrajem
- naplníme střídavě náplní dle vlastní fantazie (mák, tvaroh, povidla), tmavou náplň zdobíme mandlí, světlou rozinkou)
- kraje pomažeme rozkvedlaným vejcem
- pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C, horko-vzduch, dozlatova