Vanilkové muffiny s kokosem a žervé

Suroviny:

5 vajec
50 g strouhaného kokosu
190 g másla
1 vanilkový cukr
225 g třtinového cukru
špetka soli
225 g hladké mouky

Krém:

175 g žervé
75 g másla
120 g cukru moučka
špetka soli
1 vanilkový lusk
30 g strouhaného kokosu

Postup:

  • kokos na sucho opražíme v pánvi, než se rozvoní, vyjmeme z pánve a necháme vychladnout
  • z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh
  • máslo rozpustíme a necháme trochu vychladnout
  • žloutky utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, přidáme mouku, mandle a zchladlé máslo
  • nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků
  • pečeme na 170°C, horko-vzduch, asi 25 min., poté necháme vychladnout
  • ze surovin na náplň vypracujeme hladký krém (vanilkový lusk podélně rozřízneme a použijeme vyškrábnutou dřeň) a dáme ho do lednice na 30 minut zatuhnout
  • krém naplníme do cukrářského sáčku a stříkáme na muffiny

Podáváme ozdobené kokosovými plátky nebo Raffaello kuličkami…