Bylinková omáčka na ryby
Suroviny:
4 PL vody
3 PL smetany 33%
4 PL jablečného octa
10 dkg tvarohu tučného
1 střední rozmixovaná cibule
1 KL citrónové šťávy
1 PL másla
sůl
pepř
3 PL nasekaných bylinek (medvědí česnek, mladé listy pampelišky, vrcholky kopřiv, šnitlík, petrželka, … )
Postup:
- vodu s octem a rozmixovanou cibulí vaříme do změknutí a odpaření 80% vody
- povolené máslo utřeme se smetanou a tvarohem (mají mít pokojovou teplotu), přidáme změklou, mírně zchladlou cibuli
- vznikne vlažná krémovitá omáčka, kterou dochutíme zbylými surovinami
- nakonec vmícháme čerstvé, nasekané bylinky
hodí se hlavně k rybám, ale i k masu, jež jíme za studena