Staročeské brambory se zelím
Suroviny:
50 dkg kysaného bílého zelí
1 kg brambor
1 cibule
1 KL koření Podravka
trochu vlažného mléka
1 KL grilovacího koření
20 dkg anglické slaniny
1 PL másla
2 PL cukru krystal
sůl
kmín
Postup:
- osolené brambory uvaříme a na plátky pokrájíme
- slaninu rozkrájíme na kostičky, s cibulí a máslem osmažíme dozlatova, přidáme pokrájené kysané zelí zbavené přebytečné vody, cukr, kmín, Podravku a grilovací koření
- podlijeme trochou mléka, zlehka podusíme
- vymažeme zapékací mísu máslem, rozprostřeme do ní brambory se směsí
- zapékáme na 180°C cca 20 minut
Zimní varianta: brambory připravíme jako kaši smíchanou s Podravkou a do zapékací mísy vrstvíme kaši, zelnou směs a opět kaši, vrch můžeme posypat strouhaným sýrem (Eidam) a zapéci.